sreda, 24. oktober 2007

Vodna postelja LECTUS zdrži tudi slona!

Ste se že kdaj vprašali, koliko tehta slon in koliko vzdrži vodna postelja?

Odrasel slon meri od pet do šest metrov in tehta v povprečju šest ton. Slon vedno preizkusi podlago, na katero bi sedel ali stopil. Tako je storil tudi na vodni postelji.

Sloni s svojo težo spominjajo na starodavne živali, ki živijo v neprehodnih džunglah in prostranih savanah. Od nekdaj so predstavljali simbol trdnosti, varnosti in premišljenosti. Zaradi lastnosti, da se zelo hitro učijo, jih je človek hitro podredil in izuril sebi v prid.

Sloni so na daljnem vzhodu še danes zelo cenjena delovna sila in prijatelji gozdarjev, ki delajo v vlažnih tropskih gozdovih. Zaradi izredne previdnosti so slone velikokrat pošiljali na neznana področja in opazovali njihovo vedenje v novem okolju. Ker so sloni ljudem simpatični, jih je moč najti v vseh večjih cirkusih. Eden takšnih je tudi svetovno znan cirkus Moire Orfej, ki je pred leti gostoval v Ljubljani. Vsak kupec, ki je kadarkoli stal pred vodno posteljo, si je zastavil vprašanje o njeni varnosti, saj je ob ´vodi´ najprej pomislil na poplavljeno spalnico. Sloni so bili brez dvoma najprimernejši za preizkus trdnosti vodnih jeder. Tako se je aprila 1996 v cirkuški areni Moire Orfej odvijala prav posebna predstava, na kateri so sodelovali skoraj vsi slovenski mediji.


Na vodni postelji sedita dva slona, vsak na svojem vodnem jedru. Skupaj tehtata okoli deset ton.

Nad atrakcijo so bili najbolj navdušeni novinarji in snemalci TV Slovenija in POP TV.

Predstava se je začela s prvim odraslim slonom, ki ga je dreser pripeljal v areno. Odrasel slon meri od pet do šest metrov in tehta v povprečju okoli pet ton. Postelja je bila pripravljena na preizkus v sredini arene in je v dveh ločenih jedrih vsebovala 460 litrov vode, kolikor se tudi običajno polni v stanovanju.
Dreser je namignil slonu, naj stopi na vodno posteljo LECTUS, vendar je slon podlago, na katero naj bi stopil, najprej preveril z rilcem in nato še potipal z nogo. Ko se je prepričal, da je vodna postelja LECTUS varna in dovolj trdna zanj, je s svojo težo stopil nanjo. Zaradi fizikalne lastnosti vode, da ni stisljiva in se ob pritisku umakne, se je slonja noga nekoliko pogreznila v vodno posteljo. Po preizkusu z nogo se je na posteljo tudi usedel brez oklevanja ter navihano dvignil rilec in prednje noge v zrak.

Novinarji so se prepričali, da vodna postelja LECTUS ni spustila niti kapljice vode.

V tem trenutku je bila predstava popolna, postelja pa je ostala nepoškodovana. Vzdržljivost vodne postelje LECTUS sta potem preizkusila kar dva slona, ki sta se en za drugim usedla vsak na svoje vodno jedro. Izgledala sta kot zakonski par, ki se odpravlja na zaslužen poeitek ob koncu dneva. Tudi pod njunim pritiskom vodna postelja LECTUS ni popustila in je ostala v prvotni obliki.

Na koncu so na vodno posteljo stopili še trije sloni, ki so ponovno potrdili dejstvo, da je vodna postelja vzdržljiva in varna tudi pred zelo velikimi obremenitvami. Vodna postelja LECTUS zdrži šest ton obremenitve naenkrat. Da je to res, so dokazali trije stoječi sloni, prepričali pa so se lahko tudi novinarji, ko so pogledali odgrnjeno posteljo in videli, da pod vsemi pritiski ni prepustila niti kapljice vode. Predstava je bila s tem končana in sleherni gledalec je dobil odgovor na vsa vprašanja o vzdržljivosti vodne postelje LECTUS.

Ni komentarjev: