sobota, 29. september 2007

Pomen spanja

SPANJE JE ZLATA VERIŽICA, KI POVEZUJE NAŠE ZDRAVJE Z NAŠIM TELESOM, PRAVI STAR PREGOVOR IZ 16. STOLETJA. TEGA SE TUDI V SLOVENIJI VSAKO LETO BOLJ ZAVEDAMO.

Po jutru se dan pozna

Albert Einstein je prespal polovico dneva, nemški romantik Heinrich Heine pa je spanec označil kot najdragocenejšo »iznajd­bo«.

Premalo počitka, zmanjšana regeneracija in motnje spanca so se razvili v sodobno civilizacijsko bolezen. Skozi ves dan so prisotni napor, naglica in stres. Dodatno pa poleg pomanjkanja počitka pripomore k slabemu spancu ali celo motnjam spanja: premalo gibanja, življenjske spremembe ter družinske in finančne skrbi. Kdor slabo ali premalo spi, se težko skoncentrira, njegova kreativnost upade, sposobnost presojanja se mu zmanjša. Nastopijo lahko celo motnje v spominu. Kar 90 odstotkov prometnih nesreč in nesreč pri delu povzročijo človeške napake. Poleg alkohola in drog je pomanjkanje spanja eden glavnih vzrokov nesreč. Prek raziskav pa je bilo dognano, da slab spanec povzroča tudi večjo agresivnost. Dejstvo je, da so težave s spanjem del vsakdanjika moderne družbe.

Zavest o zdravem spanju

Slovenci se čedalje bolj zavedamo pomena kakovostnega spanca, kar se odraža v čedalje večjem povpraševanju po udobnih in predvsem zdravih ležiščih. Čas, ki smo ga namenili za spanje, moramo čim bolje izkoristiti, saj že stari rek pravi: »Po jutru se dan pozna!« Pomislimo tudi, koliko nepotrebnih dobrin žrtvujemo na račun dobrega spanca. Le z zadovoljitvijo te temeljne življenjske potrebe bomo kreativni in sproščeni začeli vsak nov dan. Vsako noč pa si bomo znova regenerirali telo in duha.

Zaradi naraščajočega števila ljudi, ki imajo težave s spanjem, prekrvitvijo telesa, alergijami ter bolečinami v sklepih in hrbtenici se trend nagiba k čedalje boljši prilagodljivosti ležišča telesu. To je zaslediti tako pri klasičnih vzmetnicah kot pri novodobnih posteljnih vložkih iz lateksa in vedno atraktivnih vodnih posteljah. Priporočljivo je, da se ležišče menja čim pogosteje, saj lahko že po nekajmesečni uporabi postane leglo pršic in umazanije. Ležišče lahko tudi izgubi prvotno podporo in telesu ne daje optimalne opore. Klasično ležišče je treba zamenjati pogosteje, nekateri strokovnjaki priporočajo menjavo celo na vsakih 3–5 let. Vsekakor je pomembno, da se o tem posvetujete s svojim prodajalcem.

Izbira ležišča je nadvse pomembna

Slovenski kupci lahko izbirajo med velikim številom ponudnikov kakovostnih ležišč. Le-ti svoje izdelke predstavljajo tako v svojih prodajnih salonih kot tudi na sejemskih prireditvah (npr. Mednarodni obrtni sejem v Celju, Pohištveni sejem v Ljubljani). Slovenskemu kupcu je tako omogočeno, da si lahko na enem mestu ogleda zares pestro izbiro spalnega pohištva, si pridobi resnično dobre informacije in hkrati preskusi ponujeno udobje. Končna odločitev za nakup ležišč pa je vsekakor stvar posameznika, na katero med drugim vplivajo okus, navade in seveda tudi finančne zmožnosti.

Vrhunske vodne postelje Lectus.

Ni komentarjev: