ponedeljek, 28. september 2009

Vodne postelje - spanje brez alergij

Pršice so majhne, očem nevidne živali, ki se nahajajo v vzmetnicah, blazinah, preprogah, oblazinjenem pohištvu … Pršice sicer ne prenašajo bolezni, vendar pa so alergiki občutljivi na njihove iztrebke. Alergija se kaže z nadležnim draženjem v nosu, kihanjem in kašeljem, srbečimi izpuščaji, v hujših primerih pa celo z astmatičnimi napadi.

Največji vir pršic so vzmetnice. Tam jih živi več kot 30 odstokov, saj jim odgovarja obilje hrane in vlažno okolje v jedru vzmetnice. Klasično ležišče, pa tudi posteljni dodatki – odeje, prevleke in vzglavniki predstavljo raj, kjer jim je omogočeno neovirano reproduciranje, saj živjo v okolju brez naravnih sovražnikov.

Za eno najbolj zdravih in higieničnih ležišč veljajo vodne postelje. Vodna postelja je namreč neprimerno okolje za nastanek pršic, vzdrževanje higiene vodne postelje pa je zelo enostavno. V notranjosti vodne postelje se pršice ne morejo zarediti, zgornja prevleka pa je snemljiva in pralna. Med drugim se v njej izločeni znoj vpije v zgornjo prevleko ležišča, ki se že med spanjem suši. Nekateri modeli vodnih postelj imajo zgornjo prevleko še dodatno obdelano z antibakteriološko zaščito in te so zato še posebej primerne za ljudi z alergijo na hišne pršice.

Ni komentarjev: